Criminelen gebruiken spoofing

25-7-2020 

Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen en daarmee anderen te misleiden. Ten tijde van corona wordt dit trucje veelvuldig toegepast en veel mensen trappen hierin. Het voornaamste doel is om slachtoffers veel geld te ontfutselen. Er zijn meerdere varianten van spoofing. KBO-PCOB heeft de Digibellijn hierover de laatste informatie gegeven, om een antwoord te kunnen geven op eventuele vragen van senioren.

 

E-mailspoofing

E-mail spoofing is een veelgebruikte techniek waarbij het e-mailadres van de afzender vervalst wordt. Het wordt vaak gebruikt bij phishingpogingen of om spamberichten te verspreiden. Er wordt een e-mail gestuurd dat niet van de afzender afkomstig is. De mail ziet er betrouwbaar uit, omdat het adres gebruikt wordt van bijvoorbeeld de bank en alles er precies op lijkt (incl. logo). Weet je niet zeker of de mail echt is? Neem dan contact op met de afzender: organisatie of bank. Of doe gewoon niets. Niet laten misleiden door een telefoonnummer dat in de mail wordt genoemd, maar altijd gebruik maken het nummer van de bank dat bij u bekend is. Als u het telefoonnummer uit de mail gebruikt krijgt u hoogstwaarschijnlijk een allervriendelijkst persoon aan de lijn die zich voordoet als bankmedewerker, maar dat dus niet is.

Websitespoofing

Websitespoofing komt vaak voor in combinatie met een valse mail. Via een link in de email kom je op een website die precies lijkt op de ‘echte’ website. De website wordt zo goed nagemaakt, dat je het verschil niet ziet met de echte. Het zijn vaak kleine details, bijvoorbeeld in de URL, een paar letters verschil. Maar zo goed en geraffineerd dat iedereen er in kan lopen. Gebruik de link niet, negeer de mail. Laat je niet misleiden en neem contact op met de bank of organisatie, ook nu weer via het nummer dat bij u bekend is.

WhatsAppspoofing

Oplichters versturen op dit moment valse berichten via WhatsApp. Zij doen zich dan voor als zoon of dochter, die zegt een nieuw telefoonnummer te hebben. Meestal wordt in deze berichten gevraagd om geld over te maken, of bankpasjes op te sturen. Deze vorm van criminaliteit komt ook voor in sms berichten. Wees alert. Trap hier niet in! Ook worden er sms’jes en e-mails verstuurd waarin gevraagd wordt om je bankpas op te sturen.
Vertrouw je het niet? Controleer eerst het nieuwe nummer door de persoon (bijvoorbeeld dochter of zoon) te bellen of het oude nummer te controleren (bij banken).

Bron: Nieuwsbrief KBO


JowTube: IT voor en door senioren

21-2-2020 Op de website www.jowtube.nl vindt u enorm veel korte en duidelijke video’s
Lees Meer

Papier wint van online, maar senioren staan open voor digitale wereld

12-2-2020 Senioren die internet gebruiken, kiezen in veel gevallen voor wat bekend en vertrouwd is
Lees meer

Eerste nieuws van uw webmaster

12-10-2019 Om met de deur in huis te vallen, het is volgens mij belangrijk dat ook ouderen goed kunnen omgaan met de digitale wereld
Lees meer