Actuele dekkingsgraad

Actuele dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad is 116,6%. Eind oktober 2021 zijn de bezittingen ca. €33.343 miljard, tegenover de verplichtingen: ca. €28.614 miljard. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. Deze was eind oktober 2021 113,5%.

Waarom zijn de dekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad zo belangrijk?

Hoe hoger de dekkingsgraad, des te beter de financiële situatie van het pensioenfonds is. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft het fonds precies evenveel vermogen als bezittingen. Voor iedere euro die betaald moet worden, is er 1 euro in kas. Precies genoeg lijkt mooi, maar het is veiliger om een buffer (reserve) te hebben. Om tegenvallers op te vangen, maar ook om de pensioenen te kunnen verhogen met een toeslag. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt toezicht op de dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen. Op grond van wettelijke bepalingen stelt DNB ook eisen aan pensioenfondsen. Zo moet de beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) van Pensioenfonds Detailhandel minimaal 105% zijn. Komen we onder dit minimum, dan spreken we over onderdekking.

De waarde van uw pensioen

Omdat prijzen blijven stijgen, wordt uw geld elk jaar minder waard. U kunt immers minder kopen voor hetzelfde bedrag. Dat betekent dat ook uw pensioen van Pensioenfonds Detailhandel in waarde afneemt. Om dat te voorkomen, proberen we elk jaar de pensioenen te verhogen op basis van de ontwikkeling van de prijzen. Deze verhoging heet ‘toeslag’.

Pensioenfonds Detailhandel betaalt de verhogingen van uw pensioen uit beleggingsrendement. Een verhoging kan alleen als het pensioenfonds genoeg geld heeft. U heeft dus niet automatisch recht op een verhoging. Het pensioenfonds reserveert geen geld voor een verhoging en er wordt geen premie voor betaald.

Bij het bepalen van de toeslag kijkt Pensioenfonds Detailhandel naar de beleidsdekkingsgraad en de dekkingsgraad.

Pensioenfonds Detailhandel mag bij een beleidsdekkingsgraad van 110% of hoger de pensioenen verhogen met een gedeelte van de ontwikkeling van de prijzen. Als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan ongeveer 123% mag Pensioenfonds Detailhandel de pensioenen volledig verhogen met de ontwikkeling van de prijzen.

De beleidsdekkingsgraad is dus de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden.

De beleidsdekkingsgraad op 31 december wordt gebruikt om te bepalen of Pensioenfonds Detailhandel in januari een toeslag op de pensioenen kan geven. De beleidsdekkingsgraad is dus bepalend voor wat Pensioenfonds Detailhandel mag doen.

Herstelplan

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt toezicht op de dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen. Op grond van wettelijke bepalingen stelt DNB ook eisen aan pensioenfondsen. Als de beleidsdekkingsgraad lager is dan de vereiste dekkingsgraad, moet een herstelplan worden opgesteld.

Het herstelplan gaat uit van berekeningen die moeten voldoen aan de regels uit de Pensioenwet. In dit herstelplan moet de vereiste dekkingsgraad in 10 jaar worden gehaald. Dit plan moet ieder jaar worden opgesteld.

Pensioenfonds Detailhandel heeft een herstelplan. De laatste is opgesteld voor de periode 2021 tot en met 2030.

Voor Pensioenfonds Detailhandel was eind 2020 de vereiste dekkingsgraad 117,4%. De beleidsdekkingsgraad was toen 105,5%. In het bijgewerkte herstelplan van maart 2021 laat Pensioenfonds Detailhandel zien dat de beleidsdekkingsgraad in 2024 weer op het vereiste niveau van 117,4% kan zijn, dus ruim binnen de termijn van 10 jaar.

In dit herstelplan laat Pensioenfonds Detailhandel ook zien dat eind 2021 de beleidsdekkingsgraad net boven de 110% kan uitkomen. Als dat uitkomt, kan Pensioenfonds Detailhandel de pensioenen in 2022 verhogen met een gedeelte van de ontwikkeling van de prijzen.

Pensioenfonds Detailhandel mag tijdens de herstelperiode niet meer beleggingsrisico nemen. Bijvoorbeeld om een hoger verwacht rendement te behalen en daarmee eerder uit herstel te komen. Het verwachte rendement uit de beleggingen draagt naar verwachting wel bij aan herstel, maar is onzeker en kan ook tegenvallen.

Pensioenfonds Detailhandel gaat door met de maatregelen die in het herstelplan zijn vastgelegd. We houden u via deze website op de hoogte van onze financiële positie.

Grafisch ziet het er alsvolgt uit:

 

Dekkingsgraad pensioenfonds Wonen oktober 2021

Beleidsdekkingsgraad:  111,0%

Actuele dekkingsgraad: 114,6%


Voordelen Zilveren Kruis vs VGD

20-11-2021 Voordelen Zilveren Kruis vs VGD
Lees meer

Integraal ouderenbeleid in regeerakkoord

25-10-2021 Integraal ouderenbeleid in regeerakkoord
Lees meer

Indexeren pensioenen moet nu echt

21-10-2021 Indexeren pensioenen moet nu echt

Lees meer

Krijgen we in 2022 eindelijk méér pensioen?

06-10-2021 Het zit al maanden mee op de beurs en dat betekent dat veel pensioenfondsen er nu weer veel beter voorstaan.
Lees meer

Nieuwsbrieven van de Koepel Gepensioneerden

28-11-2021 De nieuwsbrieven van de Koepel Gepensioneerden
Lees meer

Nieuwsbrief van het Zilveren Kruis

23-09-2021 Nieuwsbrief van het Zilveren Kruis
Lees meer

23-09-2021 Prinsjesdag: reactie van de Koepel

23-09-2021 Prinsjesdag reactie van de Koepel
Lees meer

Persbericht van de Koepel

23-09-2021 Nieuws van de Koepel
Lees meer

Nieuwsbrief Beter Oud

26-8-2021 De nieuwsbrief Beter Oud
Lees meer

Landelijke conferentie "een nieuwe generatie ouderen langer thuis"

4-8-2021 Inschrijven voor deze conferentie kan via de publicatie
Lees meer

Wat hebben we aan de goedgevulde pensioenpot? 5 vragen en antwoorden

25-07-2021 Wat hebben we aan de goedgevulde pensioenpot? 5 vragen en antwoorden; radio-1 uitzending
Lees meer

Nieuwsbrief Beter Oud: Special over Eenzaamheid

16-7-2021 Nieuwsbrief Beter Oud over eenzaamheid
Lees meer

Hoeveel AOW/ANW krijg ik vanaf 1 juli 2021?

23-6-2021 De nieuwe AOWANW bedragen zijn bekend
Lees meer

Marleen Lohmann overleden

In Memoriam Marleen Lohmann
Lees meer

Criminelen gebruiken spoofing

Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen en daarmee anderen te misleiden
Lees meer

JowTube: IT voor en door senioren

21-2-2020 Op de website www.jowtube.nl vindt u enorm veel korte en duidelijke video’s
Lees Meer

Papier wint van online, maar senioren staan open voor digitale wereld

12-2-2020 Senioren die internet gebruiken, kiezen in veel gevallen voor wat bekend en vertrouwd is
Lees meer

Eerste nieuws van uw webmaster

12-10-2019 Om met de deur in huis te vallen, het is volgens mij belangrijk dat ook ouderen goed kunnen omgaan met de digitale wereld
Lees meer