Valpreventieweek: actief blijven is dé manier om vallen te voorkomen

7-10-2019 In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de spoedeisende hulp moet. Tijdens de Valpreventieweek – van 30 september tot en met 6 oktober – vraagt VeiligheidNL daarom samen met KBO-PCOB en andere partners landelijk aandacht voor valpreventie. Dit jaar besteden we éxtra aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding rond het thema.

 

Van het totaal aan ongevallen bij 65-plussers in en om huis is bijna 90% een valongeval. Dit is hoog, terwijl in veel gevallen een val voorkomen kan worden. In de Valpreventieweek willen VeiligheidNL en haar partners de ouderen hiervan op een interactieve en positieve manier bewust maken.

Dobbel je fit

In het hele land organiseren zorgverleners activiteiten rondom de Valpreventieweek. Om ouderen er op een actieve manier bewust van te maken hoe ze een val kunnen voorkomen, heeft VeiligheidNL samen met KBO-PCOB, Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, NVFG, KNMP en in co-creatie met ouderen vorig jaar het spel Dobbelfit ontwikkeld. In teamverband beantwoorden de deelnemers kennisvragen en doen ze beweegopdrachten. Tijdens het spelen van Dobbelfit leren ze zo meer over onderwerpen als bewegen, balans, verantwoord medicijngebruik, voeding/vitamine D en over maatregelen die ze in huis kunnen nemen. Tevens wordt er actief gewerkt aan balans en spierkracht. Samen lachen en bewegen staat daarbij voorop!

Vitaal ouder worden

Er is veel bekend over hoe je de kans op een val kunt verkleinen, waardoor ouderen langer zelfstandig en vitaal blijven. Tijdens de Valpreventieweek kunnen ouderen zelf aan de slag bij een zorgverlener in de buurt of thuis. Ook vindt u op de website van VeiligheidNL veel tips die u kunt inpassen in uw dagelijkse activiteiten. Is er sprake van een verhoogd valrisico, dan is gericht trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut of beweegdocent belangrijk. Hiervoor zijn meerdere beweegprogramma’s beschikbaar.

Tips om val te voorkomen

Actief blijven is het belangrijkste om vallen te voorkomen. “Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om zaken uit handen te geven, zoals tassen dragen en boodschappen doen. Hierdoor bewegen ze minder, waardoor botten brozer worden en spieren afnemen. Daarmee wordt het risico op een val groter. Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

KBO-PCOB zet met informatie en voorlichting in op preventie op het gebied van vallen. In de folder ‘Hup in de benen‘ en in de oktober-editie van ons ledenmagazine leest u tips om fit en vitaal te blijven. Alle tips zijn opgesteld door VeiligheidNL in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.

Gratis veiligheidsadvies

Zeker nu mensen langer thuis wonen, is het van belang dat de veiligheidsrisico’s in en om het huis beperkt worden. De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB gaan al jaren bij senioren langs. Zij bekijken hoe veilig of onveilig de woning is. Er wordt er gekeken naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting. Wilt u ook advies van een veiligheidsadviseur? Bel dan met KBO-PCOB: 030 – 3 400 600.

Lees meer over valpreventie in onze academie
> Lees de flyer Hup in de benen

Bron: Nieuwsbrief KBO
Samen beslissen bij gezondheidsproblemen

12-8-2019 Dit artikel van de gezamenlijke commissie Zorg, Welzijn en Wonen
Lees meer

Mantelzorg. Het overkomt je

15-7-2019 Niemand wordt oud zonder gebreken maar sommigen hebben eerder hulp nodig dan anderen.
Lees meer

Zorgtoeslag en premiebetaling.

1-6-2019 Het is eigenlijk een vreemd woord “Zorgtoeslag”, want het is geen ”toeslag voor zorg”
Lees meer

22-4-2019 Verslag van Congres "Aan tafel met: Pact voor de Ouderenzorg"

22-4-2019 Het doel van de pact-bijeenkomt ‘Aan tafel met pact voor de ouderenzorg’ 28 maart
Lees meer

Samen beslissen met De Oefendokter

31-1-2019 In december 2018 lanceerden Universiteit Utrecht, DialogueTrainer en Vilans De Oefendokter
Lees meer

"Zorgpact" wordt actieprogramma "Werken in de zorg".

21-1-2019 In 2015 werd in het kader van het advies over Zorg in 2030 het ZORGPACT (niet te verwarren met het Pact voor de ouderenzorg!)
Lees meer

Raad van Ouderen opgericht

29-12-2018 Niet praten óver ouderen, maar mét ouderen. Dat is een belangrijk uitgangspunt van het Pact voor de Ouderenzorg.
Lees Meer

“Reisgids Mantelzorg; wegwijs in de wereld van zorg voor ouderen”.

17-10-2018 Lodewijk Schmit Jongbloed en Daphne Riksen* schreven een Reisgids die mantelzorgers kan helpen bij het ondernemen van de juiste acties bij het verzorgen van hun partner, ouder of buur.
Lees meer

De personeelsproblematiek in de zorgsector

13-9-2018 In heel Nederland is in vele sectoren van het bedrijfsleven sprake van een overspannen arbeidsmarkt maar vooral ook in de zorg en zeker ook in de ouderenzorg.
Lees meer

Nieuw elan in de verpleeghuiszorg

4-9-2018 De kans dat wij ouderen aan het eind van ons leven moeten worden opgenomen in een verpleeghuis is, door het sluiten van de verzorgingshuizen, flink toegenomen.
Lees meer

Pact voor de ouderenzorg (2).

3-9-2018 In nieuwsbrief 33 hebben wij de opzet en het doel van het Pact voor de ouderenzorg uiteengezet.
Lees meer

Pact voor de ouderenzorg (1).

3-9-3018 Naast onze koepels van gepensioneerden KNVG en NVOG hebben ruim 100 organisaties het Pact voor de ouderenzorg ondertekend.
Lees meer