22-4-2019 PERSBERICHT: NVOG en KNVG doen oproep aan minister via de STER


‘Jongeren en gepensioneerden aan onderhandelingstafel voor draagvlak’

De twee gepensioneerdenkoepels KNVG en NVOG starten op 1 maart een intensieve radiocampagne. In STER-spotjes roepen ze minister Koolmees, de Tweede Kamer en de pensioenonderhandelaars in Den Haag op een einde te maken aan de onzekerheid over de pensioenen en om jongeren en ouderenorganisaties mee uit te nodigden aan de onderhandelingstafel over een nieuw pensioenstelsel. Alleen op die manier kan het vertrouwen in het pensioenstelsel worden hersteld en kan er snel een akkoord bereikt worden, stellen de organisaties.   

 

De radiocampagne van de koepels van gepensioneerden loopt van 1 tot en met 20 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Verdeeld over de zenders Radio 1, Radio 4 en Radio 5 zal 258 keer een 20-secondenspot worden uitgezonden. Daarin worden minister Koolmees, de Tweede Kamer en de sociale partners rechtstreeks aangesproken.        

 KNVG-voorzitter Joep Schouten vindt dat de sociale partners en de overheid volkomen voorbij gaan aan het snel afnemende vertrouwen in het pensioenstelsel. ‘De onderhandelaars dreigen elk kans op een breed maatschappelijk draagvlak te verspelen. Bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zitten werkgevers en werknemers met het kabinet aan tafel. Jongeren en ouderenorganisaties zijn daar niet vertegenwoordigd, terwijl het over hun eigen geld gaat. Geef hen daarom de kans daarover mee te beslissen.’’

 NVOG-voorzitter Jaap van der Spek verwacht dat met jongeren en gepensioneerden aan tafel sneller een pensioenakkoord bereikt kan worden. ‘Jongeren en gepensioneerden staan niet lijnrecht tegenover elkaar in het pensioendebat, zoals soms wel gedacht wordt. Ze verstaan elkaar heel goed is de afgelopen jaren voortdurend gebleken in het frequente contact tussen de seniorenorganisaties en de jongerenorganisaties.’

KNVG en NVOG verwachten dat een ‘Breed Nationaal Pensioenakkoord’ – dus met jongeren en ouderenorganisaties aan tafel - nog voor de zomer gerealiseerd kan zijn als alle partijen de moed opbrengen door te pakken.

Beide koepels vertegenwoordigen direct 300.000 leden en indirect alle 3 miljoen geepensioneerden.

Bron: Nieuwsbrief NVOGTerug naar Pensioenen