KBO-PCOB: online is niet hetzelfde als digivaardig


15-1-2019 Steeds meer Nederlanders zijn online, meldt het CBS. Onder de 6% die geen internet gebruikt, vallen met name 75plussers. Vrouwen zijn daarbij in de meerderheid. KBO-PCOB herkent het signaal dat steeds meer ouderen online zijn, maar waarschuwt tegelijkertijd.

 

 

Manon Vanderkaa: “Realiseer je ook dat ouderen die wel online zijn, vaak minder digivaardig zijn dan men denkt. En als iemand ouder wordt, kan het een steeds grotere uitdaging worden, bijvoorbeeld door verminderd zicht, of verminderde motoriek. Naast digitale oplossingen, zal er altijd een alternatief moeten blijven bestaan voor wie (niet meer) digitaal vaardig is.”

Uit eigen onderzoek concludeert de grootste ouderenorganisatie van Nederland dat ouderen bezig zijn aan een inhaalslag. Toch hebben senioren soms ondersteuning nodig om online wegwijs te worden; een tabletcoach van KBO-PCOB kan daarbij helpen. Desalniettemin is er een grote groep, met name 75plussers, die niet online is en dat ook niet meer wordt.

Digitalisering is een speerpunt van KBO-PCOB, omdat het ouderen helpt te participeren in de samenleving. Ook rond het thema e-health zet zij zich actief in. Tegelijkertijd komt de seniorenorganisatie ook op voor wie digitaal minder vaardig is.

> Meer over speerpunt digitalisering

Meer over e-health

Bron: Nieuwsbrief KBOTerug naar Algemeen nieuws