Kortingen dreigen nog bij twee derde van de pensioenen


3-11-2017

Het aantal pensioenfondsen met een dekkingsgraad waarbij gekort moet worden, neemt af door de stijgende dekkingsgraden. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over het derde kwartaal. Maar doordat vooral de grote pensioenfondsen nog in onderdekking zijn, dreigen er nog steeds kortingen op circa twee derde van de Nederlandse pensioenen.

Eind september had volgens DNB nog 29% van de pensioenfondsen een dekkingsgraad van minder dan 104,2%, het minimaal vereiste. Bij deze 63 pensioenfondsen zijn 3,7 miljoen actieve en 2,1 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten. Dat is zo’n 68% van alle actieve en 65% van alle pensioengerechtigde deelnemers. Vorig kwartaal zat nog 37% van de pensioenfondsen met hun beleidsdekkingsgraad onder de kortingsgrens.

Dekkingsgraad op oudejaarsdag cruciaal

Om te beslissen of wel of niet gekort moet worden, kijkt DNB naar de zogeheten beleidsdekkingsgraad op de laatste dag van het jaar. Dat is het gemiddelde van de gewone dekkingsgraden - gebaseerd op de actuele marktinformatie - over de afgelopen 12 maanden. Als een pensioenfonds vijf jaar op rij op 31 december een beleidsdekkingsgraad van minder dan 104,2% heeft, moet het korten. Voor de meeste fondsen die nog in onderdekking zijn, breekt dit moment aan in 2020 of 2021. Maar staat de dekkingsgraad op oudejaarsdag boven de minimale grens, dan is de kortingsdreiging voor de komende vijf jaar weer van de baan.

Bron: Het Financieel DagbladTerug naar Pensioenen