30-12-2017 Nepwaarschuwingen uit naam van Microsoft


Wie op internet stuit op de melding dat de pc is besmet met virussen, kan de melding het best negeren.

Hij is altijd vals. Bel nooit het opgegeven telefoonnummer. U krijgt geen Microsoft-medewerker aan de lijn, maar een oplichter.

 

 

 

Nepwaarschuwingen op webpagina's uit naam van Microsoft maken het leven van de internetgebruiker zuur. De criminelen gebruiken allerlei technieken die het sluiten van de pagina's tegengaan, in de hoop dat de gebruiker uiteindelijk het opgegeven telefoonnummer belt.

Browser locker
De technieken die de criminelen gebruiken, variëren. Zo kan een pagina beeldvullend worden getoond. Op 'Sluiten' klikken haalt niets uit, de pagina blijft zichtbaar. Hierdoor lijkt de pc op slot, waardoor de gebruiker denkt dat er echt wat aan de hand is. In het Engels spreekt men van een 'browser locker' een techniek die de webpagina op slot lijkt te gooien. Gelukkig is er wel wat tegen te doen. Op de eerste plaats is het belangrijk te beseffen de de pagina zelf onschadelijk is. Het is een nepmelding, die verder niets doet. Lukt sluiten niet op de gewone manier doe dan het volgende:

  • Sluit de browser met behulp van de sneltoetsen Alt+F4.
  • Mocht dat niet lukken, open dan Taakbeheer met de sneltoetsen Ctrl+Shift+Esc (alle drie tegelijk indrukken!). Selecteer het tabblad 'Processen' en klik onder 'Toepassingen' op uw browser. Klik rechtsonder op Beëindigen.
  • Lukt ook dat niet, zet dan de pc uit met behulp van de aan/uit-knop.

Bron: Nieuwsbrief SeniorwebTerug naar Algemeen nieuws